Previous
Next

Ce este Artroza?

Artroza apare în urma degradării treptate a cartilajului articulațiilor.

Artroza poate să afecteze orice articulație, dar este mai frecventă la articulațiile care sunt mai expuse solicitărilor, așa cum sunt articulațiile mari – ale șoldului (coxartroza) sau ale genunchilor (gonartroza). Artroza mai este întâlnită la nivelul articulațiilor mâinii și al regiunii cervicale.

Care sunt cauzele?

Mecanismul care conduce la apariția artrozei nu este cunoscut cu exactitate de cele mai mute ori, dar poate să înceapă prin o deterioare de țesut datorită unei  suprasolicitări, un efort la care este supusă articulația, prin o leziune mecanică însoțită de transmiterea unor mediatori ai inflamației din sinovială la nivelul cartilajului, sau datorită unui defect al metabolismului cartilajului.

Care sunt simptomele?

Simptomele artrozei apar lent și se agravează în timp.

Simptomele artrozei sunt:

  • durere
  • rigiditate
  • lipsa flexibilității
  • inflamarea articulației

Care este tratamentul?

Nu există tratament care să vindece osteoartrita, dar terapiile disponibile ajută la reducerea durerii, creșterea mobilității articulare și optimizarea funcționalității.

Kinetoterapia ajută cu exerciții pentru dezvoltarea tonusului muscular din jurul articulației, care cresc flexibilitatea și reduc durerea.

Fizioterapia este recomandată pentru calmarea durerii, reducerea inflamaţiilor articulare sau musculare, eliminarea contracturilor.

Cum poți să previi?

În ceea ce privește prevenția, există factori de risc pe care nu îi poți controla – moștenirea genetică, vârsta, genul. Însă, alți factori pot fi controlați. Aceștia sunt: mișcarea și activitatea fizică pentru întărirea musculaturii, monitorizarea greutății, alimentația sănătoasă.Excesul de kilograme pune presiune pe articulații.