Previous
Next

Ce este Durerea Lombară?

Durerea de spate este una dintre cele mai frecvente leziuni și printre cele mai frecvente cauze pentru care oamenii merg la medic, reprezentând una dintre cauzele principale ale dizabilității la nivel mondial. Aproape toată lumea suferă de dureri de spate cel puțin o dată în viață. Durerea acută este cea mai frecventă, cauzată de obicei de ridicarea de obiecte grele sau de traumatisme sportive. Durerea de spate cronică este un termen folosit pentru a descrie durerea de spate care durează mai mult de 3 luni. Deși suntem cu toții diferiți, durerile de spate sunt în mod obișnuit legate de fibrele musculare sau ligamentare, discurile inflamate, artrită, sciatică și osteoporoză.  

Care sunt cauzele durerii de spate (lombare)?

Durerea de spate care apare brusc, cu cel mult șase săptămâni înainte de prezentarea la medic este considerată o suferință acută și poate fi cauzată de un traumatism (o căzătură) sau de ridicarea unor obiecte grele ori de unele mișcări exagerate, efectuate în mod greșit. Dacă durează mai mult de trei luni, este considerată o durere cronică.

Concret, durerea din zona lombară, localizată în partea inferioară a spatelui, poate fi legată de coloana lombară, de deteriorarea discurilor dintre vertebre, a ligamentelor din jurul coloanei vertebrale și de presiunea exercitată pe unele structuri nervoase care pleacă din măduva spinării.

Cauzele cele mai frecvente ale durerii de spate sunt:

  • discuri intervertebrale deteriorate
  • mușchi sau ligamente încordate
  • fracturi
  • tensiuni musculare
  • efort
  • poziție incorectă
  • ruptura unui disc intervertebral
  • protuzie discală
  • curbură anormală a coloanei vertebrale 

Cum ajungem în această situație?

Spatele este supus zilnic unui stres muscular continuu. Greutățile sunt cele mai frecvente cauze ale acestui stres: împingerea, ridicarea sau transportarea acestora.

Prin suprasolicitare, exercitând aceleași mișcări în mod constant și repetitiv.

Adoptarea unor poziții vicioase la birou, cât și la volan pe un timp îndelungat.

Poziția aplecată pentru timp îndelungat sau profesiile unde este necesar statul în picioare produc exagerarea curburilor naturale ale spatelui, ceea ce are ca efect instalarea durerii cronice și oboseala musculară.

Una dintre cele mai frecvente cauze, ca urmare a tensionării și contracturilor musculare, este legată de poziția incorectă pe scaun. Aceasta reprezintă și motivul principal pentru care copiii experimentează durerea de spate, de cele mai multe ori, ca urmare a unor deformări ale coloanei vertebrale (determinate de pozițiile fizice incorecte).

Care sunt simptomele durerilor de spate?

Durerea poate sa fie localizată în partea superioară a spatelui sau în cea inferioară, cu iradiere spre picior și fese. Unele dureri de spate se pot asocia cu alte senzații dureroase sau de amorțeală în alte părți ale corpului, de la migrene la dureri de umeri și de brațe. Un alt indicator este perioada dureroasă, pentru a clasifica durerea ca fiind cronică sau acută, adică mai mult sau mai puțin de șase săptămâni.

Care este tratamentul pentru durerile de spate?

Este important să se stabilească motivul care determină durerea de spate, astfel încât tratamentul să vizeze corectarea cauzei declanșatoare.

Cum poți preveni?

Prin evitarea statului pe scaun în exces, ore în șir, făra pauză. Recomandăm adaptarea biroului și a scaunului pentru o poziție optimă și corectă pentru spate.

Sedentarismul este un factor ce produce de multe ori dureri de spate, de aceea este indicată mișcarea prin exerciții fizice.

Prin a evita ridicarea și transportarea greutăților. 

Prin poziția prin care ridici obiecte de jos, dar și a pozitiei la activitățile zilnice (spălat pe dinți, ridicat și așezat pe scaun, legatul șireturilor).