Leziunile acute sunt provocate, în general, prin supraîncărcări tisulare, adică solicitarea unui țesut mai mult decât limita sa fiziologică (întinderi, mișcări greșite, compresii etc.). Procesul inflamator începe odată cu leziunea. Netratată, inflamația conduce la o reparație tisulară prelungită și la o întârziere a recuperării
Leziunile sportive se pot clasifica în:
Imediat ce simţim o durere puternică, o leziune sau un traumatism, trebuie să oprim activitatea pe care o desfășurăm, să observăm zona lezionată, să vedem dacă apare limitarea mișcării, edemul sau vreo diformitate.
Vom aplica tehnica RICE, (Rest, ice, compression, elevation) și ne vom prezenta de urgență la medic pentru o evaluare completă.
Articulaţiile cele mai des afectate sunt ale gleznei, genunchiului, umărului. Forme de leziuni sportive:
Pentru a evita producerea unei leziuni în timpul exerciţiilor trebuie să respectăm câteva reguli:
Întotdeauna trebuie să facem încălzirea muşchiului înainte de a începe activitatea sportivă prin exerciţiile recomandate fiecărui sport în parte.
Trebuie să evităm mişcarea bruscă sau rapidă a corpului ce poate duce la căzături, traumatisme sau la lezionarea sistemului musculo-scheletal.
Să purtăm întotdeauna echipamentele speciale de protecţie, corespunzătoare fiecarui sport.
Şedinţele de fizioterapie sunt recomandate pentru calmarea durerii, reducerea inflamaţiilor articulare sau musculare, eliminarea contracturilor, reducerea edemelor, stimularea contracţiilor musculare şi a circulaţiei sângelui, cu efecte antiinflamatoare şi relaxante implicite.
Kinetoterapia este un domeniu de activitate complex: medicală, educaţională, socială şi profesională. Ea urmăreşte restabilirea cât mai deplină a capacităţii funcţionale pierdute de un individ în urma unei boli sau a unui traumatism, precum şi dezvoltarea unor mecanisme compensatorii care să-i asigure în viitor o viaţă independentă din punct de vedere economic şi social.