Previous
Next

Ce sunt leziunile sportive?

Leziunile acute sunt provocate, în general, prin supraîncărcări tisulare, adică solicitarea unui țesut mai mult decât limita sa fiziologică (întinderi, mișcări greșite, compresii etc.). Procesul inflamator începe odată cu leziunea. Netratată, inflamația conduce la o reparație tisulară prelungită și la o întârziere a recuperării

Leziunile sportive se pot clasifica în:

  1. Leziuni datorate unui traumatism: unde durerea apare brusc, însoțită de edem localizat și, uneori, de o diformitate.
  2. Leziuni datorate suprasolicitării muşchiului unde durerea apare progresiv, în timpul exercițiului, însoţită de edem progresiv.

Ce trebuie să facem dacă suferim o leziune în timpul unei activităţi sportive?

Imediat ce simţim o durere puternică, o leziune sau un traumatism, trebuie să oprim activitatea pe care o desfășurăm, să observăm zona lezionată, să vedem dacă apare limitarea mișcării, edemul  sau vreo diformitate.

 

Vom aplica tehnica RICE, (Rest, ice, compression, elevation) și ne vom prezenta de urgență la medic pentru o evaluare completă.

Care sunt cele mai frecvente leziuni sportive întâlnite ?

Articulaţiile cele mai des afectate sunt ale gleznei, genunchiului, umărului. Forme de leziuni sportive:

  • Entorsele apar în urma unui traumatism direct sau indirect însoțit de leziuni ale mușchilor și tendoanelor prin întindere. Entorsele se recunosc prin: semnele de inflamaţie, edem și incapacitatea de a mișca normal articulația afectată.
  • Rupturile musculo-tendinoase: se simte o durere puternică însoţita de edem local și, uneori, apare o discontinuitate a mușchiului sau a tendonului, cel mai des afectat fiind tendonul lui Ahile
  • Luxaţia reprezintă pierderea permanentă a contactului articular între două extremităţi osoase ca urmare a deplasărilor acestora, survenite în urma unui traumatism osteo – articular
  • Fractura reprezinta o întrerupere a continuității osului, produsă printr-o lovitură directă sau printr-un mecanism indirect
  • Întinderea musculară, crampa musculară sau spasmul muscular se produce în momentul în care mușchii sunt suprasolicitați. De asemenea, aceasta are loc și dacă mușchiul respectiv este rupt

Ce trebuie sa facem pentru a evita o asemenea situaţie?

Pentru a evita producerea unei leziuni în timpul exerciţiilor trebuie să respectăm câteva reguli:

Întotdeauna trebuie să facem încălzirea muşchiului înainte de a începe activitatea sportivă prin exerciţiile  recomandate fiecărui sport în parte.

Trebuie să evităm mişcarea bruscă sau rapidă a corpului ce poate duce la căzături, traumatisme sau la lezionarea sistemului musculo-scheletal.

Să purtăm întotdeauna echipamentele speciale de protecţie, corespunzătoare fiecarui sport.

Cum se tratează/recuperează?

Şedinţele de fizioterapie sunt recomandate pentru calmarea durerii, reducerea inflamaţiilor articulare sau musculare, eliminarea contracturilor, reducerea edemelor, stimularea contracţiilor musculare şi a circulaţiei sângelui, cu efecte antiinflamatoare şi relaxante implicite.

Kinetoterapia este un domeniu de activitate complex: medicală, educaţională, socială şi profesională. Ea urmăreşte restabilirea cât mai deplină a capacităţii funcţionale pierdute de un individ în urma unei boli sau a unui traumatism, precum şi dezvoltarea unor mecanisme compensatorii care să-i asigure în viitor o viaţă independentă din punct de vedere economic şi social.